Rocket – jooga työpajojen jälkeen sinulla on hallussa joogaharjoituksen perusasiat. Osaat muokata harjoitustasi oman kehon ja päivän voinnin mukaan. Lisäksi olet kirjoittanut itsellesi oman harjoittelufilosofian, miten harjoittelet ja olet. Tulet tietoisemmaksi siitä miten olet ja toimit!

Olen huomannut oppilaitteni kautta kuinka harjoituksen muokkaamisen sallimisen kautta tapahtuu edistymistä. Turha voimankäyttö ja puskeminen on haitallista kropalle. Kun antaa itselleen aikaa tutkia mitä joogan asanoissa tapahtuu kun käyttää vähemään voimaa ja enemmän rauhallista hengitystä, on jo päässyt ihan uudelle tasolle harjoittelussa. Tämän tuloksen näkee heti seuraavalla viikolla oivalluksesta. Kehon hermotus on helpompaa ja rentoutuminen tapahtuu nopeammin.

Kokeileppa vaikka nostaa kädet hartiakorkeudelle. Huomaa kuinka paljon jäännität käsiäsi ja hartioitasi. Seuraavaksi vähennät voimankäyttöä ja rentoutat lihaksia hiljalleen, käytä voimaa vaan sen verran että kädet pysyvät vaakatasossa. Eikö olekkin mukavamman oloista, ja ehkä huomaat miten kasvotkin rentoutuivat tämän pienen harjoituksen myötä!

Usein jo pitkään jooganneet tulevat tunneille ja valittavat kipuja olkapäissä ja niskassa. Työpajoissa käymme läpi näitä ihan perus anatomiaan liittyviä asioita, miten harjoittelusta tulee turvallista. Mihin kohtaan matolla kädet asetetaan, mitä tapahtuu chaturangassa (punnerrus), jotta olkapäillä on hyvä olla vielä kymmenienkin vuosien päästä. Näitä harjoitteita teemme parityöskentelynä, sillä kehoansa on joskus vaikea hahmottaa, varsinkin jos on tottunut tekemään liikkeet vuodesta toiseen jollakin tavalla.

Kokeneetkin joogaajat menevät helposti “rutiinin” lankaan. Unohdetaan bandhojen tuki ja pienet linjausten viilaukset ja ehkä siksi hiljalleen rasitetaan jotakin kohtaa kehosta liikaa. Hyvänä esimerkkinä alaselkä. Mistä kohdasta selkää sinä teet taaksetaivutusta? Miten teet taivutuksesta turvallisempaa ja helpompaa? Kaikki tämä vaatii keskittymistä ja asentojen tunnustelua. Ja usein ulkopuolisen apua nähdä mitä tapahtuu kehossa, mitkä lihakset aktivoituu ja missä järjestyksessä olisi hyvä aktivoitua tai rentoutua.

Rocket viikonloppuna tutustumme jooga eri teemoihin ja tekniikoihin rennossa ja sallivassa ilmapiirissä. Kuinka vapauttavaa onkaan huomata, että myös edistyneille joogajille jotkut asiat ovat vaikeita, ja täysin uusille joogajille sama asia saattaa olla helppoa. It’s Yogassa me kaikki olemme samalla tasolla, aloittelijoita! Näin oppiminen jatkuu!

%d bloggers like this: